Aşksız yaşayamam, parasız yaşayamam, ailemsiz yaşayamam, kitap okumadan yaşayamam.. İstekler ve beklentiler doğrultusunda yaşayamama nedenleri kişilere göre değişir. Ancak öyle bir şey ki var ki onsuz kimse yaşayamaz: Su...
İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilirken susuzluğa ise sadece birkaç gün dayanabiliyor. Vücut suyunun yüzde 10 azalmasıyla hayati tehlike başgösteriyor. Dünyadaki su kaynakları tükenmeye başlamışken tehlikeye daha zaman var mantığı ile biz insanoğlu tüm vurdumduymazlığımızla hoyratlığımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Dünyanın bazı mega kentlerinde artık çeşmelerden su akmıyor. İnsanlar haftalarca banyo yapamıyor, çamaşır, bulaşık, meyve-sebze yıkayamıyor. Ama en kötüsü de yemek yapmak için ihtiyacı olan suyu bile zor buluyor.
Aslında sandığımız gibi ülkemizi sadece dış ve iç güçler tehdit etmiyor. En önemli tehditlerin başında Türkiye’nin 2030 yılında yaşayacağı ileri sürülen su sıkıntısı geliyor. Su sıkıntısından etkilenecek 30 ülke arasında Türkiye’nin de yer alacağı konunun uzmanları tarafından belirtiliyor. Su sıkıntısının en önemli nedeni küresel ısınma olarak gösteriliyor.
Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan, 2007 Su Raporu’nda, yerkürede bulunan suyun yüzde 97’sinin tuzlu su, yüzde 3’lük bölümünün ise tatlı su olarak tarif edilen içilebilir veya kullanılabilir sudan oluştuğu belirtiliyor. Bu suyun, yüzde 79’u kutuplardaki buz dağlarında, yüzde 20’si derin yeraltı sularında toplandığı ifade ediliyor. İnsanların, hem yaşamlarının devam ettirmesini sağlayan hem de yaşam kalitesini belirleyen su rezervlerinin sanayileşme, tarım ve iklim baskısı ile birlikte azalmaya başladığı ifade edilen raporda şu bilgilere yer veriliyor: “Dünyada, 1,2 milyar insan güvenilir içme suyundan yoksun yaşıyor. 2,4 milyar insanda sağlık koşullarına uygun suya erişemiyor. Dünyada kullanılan suyun, yüzde 85’ini nüfusun yüzde 12’si tüketiyor. Avrupa’da ortalama su kullanımı 200-300 litre/gün ve ABD’de 575 litre/gün olmasına rağmen kalkınmakta olan ülkelerde yaşayan halkın beşte biri insan hakkı olarak kabul edilen en az 20 litre/gün suya ulaşamıyor. Dünyanın belli bölgelerinde, (Afrika’nın büyük bölümü, Ortadoğu, Çin’in kuzeyi, Meksika ve Kaliforniya) su rezervleri tükenmek üzere. Ayrıca artan nüfus, kentleşme ve kişi başına tüketilen suyun artması nedeniyle suya olan talep, arzı geçerken mevcut su kaynakları da sürekli kirleniyor” . Raporda ayrıca, “Türkiye’de, su kaynaklarından aşırı çekim sonucu sahil kesimlerinde yer altı su tuzlanması, tarımsal faaliyetlerde kullanılan kimyasallar ile evsel, endüstriyel atıklar nedeniyle kirlenme yaşanıyor” ifadesine yer verildi. Su akıyor biz bakıyoruz. 22 Mart’ta Dünya Su Günü kutlandı. Hepimize hayırlı olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder